Case

Den Brune Kødby

Op til Øksnehallen i den Brune Kødby optræder to små kvadratiske bygninger, hver på omkring 40 m2. Den ene bygning, med adressen Halmtorvet 11M, er opført som en kontorbygning omkring år 1900.
Materialer:
Sagsnummer:
Den Brune Kødby
No items found.

Op til Øksnehallen i den Brune Kødby optræder to små kvadratiske bygninger, hver på omkring 40 m2. Den ene bygning, med adressen Halmtorvet 11M, er opført som en kontorbygning omkring år 1900.

Bygningen har problemer med opstigende grundfugt, som medfører misfarvning og forvitring af puds i den nederste del af indvendige vægge.

Mistanken rettede sig mod opstigende grundfugt. For endelig afklaring blev der udtaget prøver i form af små borekerner fra indersiden af en muret ydervæg og en ligeledes muret indervæg (skillevægge). Prøverne blev udtaget hhv. 17 cm og 100 cm over gulvniveau. 

Indholdet af fugt og salte blev bestemt for alle prøver for både mursten og puds.

Fugtmålingerne viste, at både puds og mursten var mest opfugtet i den nederste, synligt skadede del af såvel indervæg som ydervæg, hvor fugtindholdet i prøven fra indervæggen nærmede sig vandmætning i pudsens yderste del. 100 cm over gulvniveau kunne fugtindholdet karakteriseres som normalt for indvendig puds.

Saltanalyserne viste, at mængden af salte afspejlede fugtindholdet. For ydervæggen var det dominerende salt Natriumchlorid (kogsalt). For indervæggen var de dominerende salte Natriumchlorid (kogsalt) og Natriumnitrat (chilesalper). 

Natriumchlorid (kogsalt) kan stamme fra tøsaltning af omgivende arealer, opstigende saltholdigt grundvand eller saltning af kød. Natriumnitrat (Chilesalpeter) kan stamme fra fækalier eller salpeter anvendt til saltning af kød.

Undersøgelsen bekræftede således at årsagen til pudsskaderne var opstigende grundfugt med indhold a salte. 

Tilførsel af fugt og salte nedefra kan hindres ved etablering af gennemgående, vandrette fugtspærrer nederst i væggene, men ophobede salte i murværket oven over den påtænkte fugtspærre vil fortsat kunne føre til afskalning.

En mulig løsning kunne her være at erstatte den nederste del af væggenes puds med såkaldt saneringspuds med iboende evne til deponering af salte. Salte ophobet inde i pudsen giver ikke anledning til skader; det er først når saltene når ud til overfladen der kommer saltskader. 

PROJEKTER

Kort over cases og projekter
Vi udfører opgaver over hele Skandinavien
Udforsk projekter